Circulaire Grondstoffencorridor

Circulair Bouwen in Amersfoort

De Gemeente Amersfoort wil graag duurzamer bouwen. We onderzoeken hoe we beter kunnen samenwerken met verschillende partners in de bouw. Dit noemen we circulair bouwen. Hierbij gebruiken we minder nieuwe grondstoffen en hergebruiken we zoveel mogelijk materialen.

Waarom Circulair Bouwen?
Grondstoffen worden steeds schaarser. Daarom is het belangrijk om materialen opnieuw te gebruiken. Ook heeft bouwen een grote invloed op het klimaat door de uitstoot van CO2. Bij het aanbesteden van bouwprojecten letten we steeds meer op duurzaamheid. Dit vraagt om samenwerking van iedereen in de bouwsector: beheerders van gebouwen, handelaren, architecten, bouwers, aannemers, bestuurders, grondstoffen- en materialenhubs, digitale netwerken en opdrachtgevers. Samen kunnen we kennis en ervaring delen en netwerken opbouwen.

Samenwerken in Amersfoort
In heel Nederland zijn er initiatieven voor circulair bouwen. De gemeente Amersfoort wil hier ook aan meedoen. We nodigen iedereen uit om samen te werken aan een circulaire bouweconomie in de regio. Dit willen we stap voor stap doen, via een plan genaamd de Circulaire Grondstoffen Corridor. Iedereen kan zich hierbij aansluiten.

Eerste Resultaten
In de gemeente Utrecht is er al een Circulaire Grondstoffen Corridor. Dit is een model om materialen beter te hergebruiken. Op 31 januari 2024 heeft de gemeente Amersfoort met verschillende bouwpartners gekeken of dit ook in Amersfoort kan werken. De reacties waren positief. Daarom gaan we nu verder met dit plan. Het verslag van deze bijeenkomst vind je hier.

Volgende Stappen
Vanaf juli 2024 willen we echt aan de slag. We hebben al enkele mogelijke projecten op het oog. We willen samen met verschillende partijen een actieplan maken, een online platform opzetten en een goede organisatie bouwen. Dit ondersteunen we met kennis, inspiratie en workshops. Op 2 juli organiseren we een Startbijeenkomst. Als je mee wilt doen of ideeën hebt voor circulair bouwen in de regio, ben je van harte welkom!

Cookie settings