Circulaire Grondstoffencorridor

Circulair Bouwen in Amersfoort

De Gemeente Amersfoort bouwt circulair. We willen graag duurzamer bouwen en onderzoeken hoe we beter kunnen samenwerken met verschillende partners in de bouw. Circulair bouwen houdt in dat we minder nieuwe grondstoffen gebruiken en zoveel mogelijk materialen hergebruiken.

Waarom Circulair Bouwen?
Grondstoffen worden steeds schaarser. Daarom is het belangrijk om materialen opnieuw te gebruiken. Bouwen heeft ook een grote invloed op het klimaat door de uitstoot van CO2. Bij het aanbesteden van bouwprojecten letten we steeds meer op duurzaamheid. Dit vraagt om samenwerking van iedereen in de bouwsector: beheerders van gebouwen, handelaren, architecten, bouwers, aannemers, bestuurders, grondstoffen- en materialenhubs, digitale netwerken en opdrachtgevers. Samen kunnen we kennis en ervaring delen en netwerken opbouwen.

Samenwerken in AmersfoortIn heel Nederland zijn er initiatieven voor circulair bouwen. De gemeente Amersfoort doet hier nu ook aan mee. We nodigen iedereen uit om samen te werken aan een circulaire bouweconomie in de regio. Dit willen we stap voor stap doen, via een plan genaamd de Circulaire Grondstoffen Corridor. Iedereen kan zich hierbij aansluiten.

Eerste Resultaten
In de gemeente Utrecht is er al een Circulaire Grondstoffen Corridor. Dit is een model om materialen beter te hergebruiken. Op 31 januari 2024 heeft de gemeente Amersfoort met verschillende bouwpartners gekeken of dit ook in Amersfoort kan werken. De reacties waren positief. Daarom gaan we nu verder met dit plan. 

Collage van foto's genomen tijdens startbijeenkomst van 2 juli 2024

Volgende Stappen
In juli 2024 zijn we aan de slag gegaan. We hebben al enkele (mogelijke) projecten op het oog. We willen samen met verschillende partijen een actieplan maken, een online platform opzetten en een goede organisatie bouwen. Dit ondersteunen we met kennis, inspiratie en workshops. Op 2 juli 2024 organiseerden we een inspirerende startbijeenkomst.

Cookie-instellingen