Een bezoek aan de milieustraat is momenteel een verplicht nummer voor groter afval, met vooral op zaterdag een lange rij voor de poort waarna alles is gericht op zo efficiënt van je afval afkomen. Dat bevestigt het beeld dat afval per definitie laagwaardig is.
Met een andere inrichting kan de beleving over afval veranderen. Bijvoorbeeld met meer informatie per afvalcategorie over wat er gebeurt met het afval wat je daar achter laat. Wat is de voetafdruk van welke soort afval? Wat wordt gestoort of verbrandt en wat wordt weer opgewerkt?
En met de mogelijkheid om veel nog (her)bruikbare materialen een tweede leven te geven. Denk aan planten, aan bouwmaterialen (hout en metaal) die direct of met een kleine moeite kunnen worden hergebruikt, of aan een repaircafé voor veel meubels en apparaten die nu in de container verdwijnen.
Ook zijn kinderen momenteel niet toegestaan op het ROVA-terein (moeten in de auto bljven). Dat is een gemiste kans om ze op jonge leeftijd te interesseren voor de kringloop van grondstoffen.
Uitzondering is overigens de jaarlijkse compostdag.