Submenu

Wat kan de gemeente anders/ beter doen om te komen tot minder afval

MAJ Van Hezewijk 24-03-2025
64 keer bekeken 0 reacties

We hebben via Instagram, een korte enquête geplaatst (tot 31 maart). Hieronder vind je de antwoorden op de vraag: wat kan de gemeente anders, beter doen om te komen tot minder afval. We hebben ze hieronder onder elkaar geplaatst en niet ingedeeld. De emailadressen zijn bij redactie bekend.

Hoge boetes (ook als die zogenaamd "niet te handhaven zijn" voor het weggooien van rommel op straat (en ervoor zorgen dat er af en toe iemand op heterdaad betrapt en zwaar beboet wordt, in de krant en breed te delen).

Van de overheid meer druk op producenten om geschikt materiaal te gebruiken en oude glazen potjes /plastic flessen weer in te nemen tegen statiegeld!!!

Honden-DNA-bank, eigenaars van honden met zo n registratie hoeven geen hondenbelasting te betalen, andere boosdoeners worden serieus beboet.

Taakstraffers onder toezicht vuil laten inzamelen.

Volle openbare prullenbakken tijdig legen.

Meer goed bereikbare afvalinzamelpunten (b.v. bierdopjes) inrichten.

Altijd heel tevreden met ROVA, jammer dat die moet verhuizen.

Daadkracht en politieke wil, invloed op rijksoverheid uitoefenen voor zover de gemeente dingen niet zelf mag regelen.

Meer  containers voor recyclebare spullen en promoten van meer bio-winkels zonder plastic verpakkingen.

Bij de bron beginnen: door verpakkingsvrij winkelen te steunen

Meer recycle-punten in de buurt voor bijv. glas. En gratis ondergrondse afvalcontainers voor restafval ipv alleen met een Rovapas. Meer kringlopen ook bijv in binnenstad als leuk alternatief voor reguliere winkels. En onzin winkels met veel afval juist weren, zoals de Solow en Normal in de Langestraat waar alleen maar plastic wordt verkocht

Door te wegen wat mensen weg gooien en dan belonen

Geen vergunningen aan bedrijven om afval te storten. Bedrijven verplichten minder afval te produceren. Bedrijven niet toestaan overbodig verpakkingsmateriaal te gebruiken. Wij zijn niet het probleem. Start bij de verpakking bij producten.  Dus makers ervan

Stimuleren dat supermarkten minder verpakking om hun producten doen.

Genoeg prullenbakken en niet te vroeg te prullenbakken afsluiten in december. Zorgen dat zwerfafval ook meer opgeruimd wordt

Genoeg prullenbakken en niet te vroeg te prullenbakken afsluiten in december. Zorgen dat zwerfafval ook meer en sneller opgeruimd wordt.

Subsidie op producten met minder afval. Reiniging van de groen container gratis aanbieden

Wat mag nu wel en niet bij PMD  verduidelijken.

Iets grotere bakken voor papier en plastic. Die zijn nu soms zo vol dat er toch dingen naar de grijze restbak gaan.

Maak niet de fout om te beprijzen qua volume. Dit heb ik in vorige woonplaats meegemaakt en het werkt wellicht in de spreadsheet maar niet in de praktijk. Het ontmoedigt om de straat schoon te houden en zwerfafval van anderen op te ruimen. Bovendien zijn er altijd idioten die restafval gaan dumpen in papier of plastic containers. Duur systeem en je bereikt er het tegenovergestelde mee. In Apeldoorn gaat dit bijvoorbeeld fout.

De reparatie economie stimuleren. Repaircafes zijn vaak maar één dag per maand open

Eindelijk Diftar invoeren, de vervuiler moet betalen naar rato

Nascheiding, meer gft containers bij appartementen gebouw, bij elke ondergrondse container bordje/sticker met QR code en uitleg over grofvuil ophaaldienst en kringloop ophaaldienst.

Door meer plekken te creëren waar mensen die in een flat wonen hun afval kunnen achterlaten. Soms moeten ze ver lopen omdat er te weinig plekken zijn .

Vaker verzamelcontainers legen.

Ik denk dat er nu te veel grof vuil gedumpt wordt, plan er vaste dagen voor zodat anderen nog kunnen kijken wat ze kunnen gebruiken

Vaker het PMD-afval ophalen. In plaats van een keer per maand, een keer in de twee weken of nascheiding invoeren

Zorg gewoon dat mensen het kwijt kunnen. Check waar mensen vandaag komen. Zoveel mensen uit Leusden gebruiken de stort in Amersfoort. En ja. Die veelplegers van naast de container zetten

Afval scheiden? bonus per kilo ingeleverd papier, pmd etc, betalen voor restafval

Meer informatie wat waar in moet

Nascheiding. Het is lastig dit zelf altijd volledig goed te doen

Begin bij de supermarkten en de verpakkingsindustrie: ze duwen je van alles door je strot. Supermarkten met te veel (plastic) verpakking aanpakken, thuisbezorgen ontmoedigen

Haal de gleuf uit de plastic container zodat mensen er een volle zak in kunnen stoppen.

Meer biologische supermarkten aantrekken die dingen verkopen zonder verpakkingen

Regels stellen die nageleefd kunnen worden en faciliteiten voor betere afvoer

Repair cafes, promotie van servies ipv weggooi bekers in de horeca, 1 systeem voor take away bakken.

Verpakkingsmateriaal delen: ik hergebruik zelf, maar moet ook nieuwe kopen soms. Bubbeltjesplastic en stevige dozen zou bijvoorbeeld bij winkels gepakt kunnen worden door mensen ipv het allemaal in de kliko te gooien

De gemeente moet supermarkten stimuleren zo veel mogelijk voedsel zonder verpakking te verkopen

Tuinafval composteren en uitdelen aan bewoners. Minder gratis (isolatie)pakketten uitdelen.

Al het verpakkingsmateriaal bij de supermarkt zou verminderd mogen worden. Niet echt iets van de gemeente dus

Zorgen dat er meer winkels komen, waar je kapotte apparaten kunt laten repareren.

Een hergebruik app voor goede spullen die mensen gratis weg doen. Ook bouwmaterialen

Gesubsideerde afvalophaal voor grote spullen. Het ligt nu allemaal thuis

Zorgen voor goede nascheiding en ervoor zorgen dat er genoeg mogelijkheden zijn om ook op bijvoorbeeld zondag naar het milieu straat te gaan

Rova beter regelen. We komen van een andere regio, en ik vind dat de afval beter geregeld kan worden. Ik ben teleurgesteld met de kringloop, de winkel is best klein, heeft niet vele leuke dingen en als je iets wil doneren zeggen ze dat het naar de grofvuil moet omdat ze teveel hebben.

Aanbieden van plekken waar je spullen kunt lenen in plaats van kopen. Landelijke lobby om btw op reparatie te verlagen. Repaircafes promoten. Ik weet niet waar ze zitten en wanneer ze open zijn.

Verbied plastic zakjes in de supermarkt voor je groente en fruit. Kunnen ze toch prima die herbruikbare zakjes nemen of papieren zakjes. Op plastic ook statiegeld zetten

Minder aanbieden in plastic bijv. Mensen helpen herbruikbare materialen aan te schaffen

Curcus hergebruik en correct recycling/afvalverwerking

De gleuf verwijderen uit de plastic container, zodat je niet dagelijks drie verdiepingen naar beneden hoeft als je wil scheiden, maar een volle zak kan brengen.

Om winkels aan te sporen minder verpakkingen te gebruiken? Of bewoners te helpen bewustere keuzes te maken door educatie hierover.

Delen stimuleren. afvalscheiding belonen en het nieuwe normaal maken. asociaal gedrag bestraffen. dat wordt nu beloond. zeker door een rechtse overheid.

Zero waste winkel in Vathorst. Makkelijk te bereiken zero wast winkel. Met betaalbare alternatieven voor alle producten die nu veel afval geven.

Kritisch zijn op verpakkingen, alhoewel dat natuurlijk inspanningen via VNG op landelijk en Europees niveau nodig heeft.

Opruim actiedagen zodat er meer bewustzijn komt

Meer focus op bedrijven - er zijn veel bedrijven dat geen afval sortering doen en dat "single use" kopjes en borden gebruiken.

Maak een wasbare luier subsidie. Of geef ze gratis aan minima gezinnen.

Zo min mogelijk post nl pakjes, dat geeft veel papierafval. Minder in glazen potjes en flessen verkopen. Informatie over hoe je zoveel mogelijk van de groente /etenswaren goed kan benutten. Zo kan je eischillen opnieuw koken en het water als plantvoeding gebruiken en kunnen de schilpen helpen bij het scherp houden van mesjes in hakmachines.

Maak vooral gebruik van nascheiding en pak het bij de bron aan. Dus zorg ervoor dat er minder plastic tasjes worden gebruikt voor bijvoorbeeld groente/fruit. Mensen kunnen de afval niet goed splitsen, dus ik zou voor een mechanisch fabriek gaan omdat mensen hier niet weten wat in pmd hoort.

Meer ondergrondse containers. Meer prullenbakken op straat en rondom natuurplekken, zodat mensen het daarin gooien ipv in de natuur. Alle kinderen lesgeven over afval en wat het met de mens en natuur doet

Recycle punten

Doe een enquête op plekken waar minder gescheiden word. Plaats voldoende containers.

Leuke events organiseren die laten zien hoe het anders kan. Kunst met afval, producten gemaakt van afval, bewoners en bedrijven aan elkaar koppelen, bijv Stadswormerij, of werkplaatsen.

 

Cookie-instellingen