Afval gaat mij na aan het hart. Gescheiden inzamelen is mij met de paplepel ingegoten: mijn vader doet al 50 jaar alles apart verzamelen en destijds eens in de zoveel tijd wegbrengen naar het milieustation.
Nu veranderen de tijden... pakketjes laten bezorgen is schering en inslag bij veel mensen, de supermarkten zijn veranderd qua verpakkingen, de wijze van inzamelen is veranderd, etc.
Als inwoner van Amersfoort vraag ik mij bepaalde zaken af. Vragen waarvan ik hoop dat jullie die ook met elkaar willen stellen.
1. Sinds een paar jaar gaat restafval in ondergrondse containers en wordt PMD aan huis opgehaald.
a) wordt er nu meer PMD ingezameld?
b) hoe is de kwaliteit van het ingezamelde PMD? Is deze beter/gelijk/minder dan toen mensen nog zelf hun PMD naar ondergrondse containers moesten brengen?
c) wat heeft deze verandering van afvalinzameling voor consequentie voor de verwerking van ons afval? (geld, kwaliteit, etc)
2. Hoeveel ondergrondse restafvalcontainers staan er in Amersfoort en hoeveel keer per week/maand zijn er meldingen van storingen/bijgeplaatst afval?
3. Er is evt sprake van betalen per zak restafval. Oftewel: elke keer als je de container opent, betaal je daarvoor.
a) zijn jullie al burgerraad op de hoogte van hoe dit in gemeentes als Leusden er aan toe gaat? Waar de openbare prullenbakken nogal eens worden gevuld met restafval uit huishoudens? Met dus ook meerkosten aan het legen van deze prullenbakken.
b) bij gemeentes waar PMD aan huis wordt opgehaald en restafval per zak wordt berekend: hoe is de kwaliteit van de PMD sinds invoering hiervan? Is deze meer vervuild met restafval? Hetzelfde geldt voor de groen- en papiercontainer: hoe is de kwaliteit van dit afval sinds invoering van betalen-per-zak?
c) zijn meldingen van bijplaatsing naast containers en storingen toegenomen bij gemeentes waar ze betalen-per-zak?
d) hoe ga je om met mensen die zwerfafval vrijwillig opruimen en dit met hun eigen pasje in een ondergrondse container deponeren?
4. Afval bij het milieubrengstation.
Als inwoner valt het mij elke keer op dat ikzelf en ook vrienden om mij heen zich nog nooit hebben hoeven legitimeren bij het milieubrengstation. Nergens wordt gecheckt of je wel inwoner bent van Amersfoort. Regelmatig hoor ik kennissen van buiten Amersfoort verkondigen dat zij hun grof afval in Amersfoort brengen, omdat ze er bij hun in de gemeente apart voor moeten betalen. Zijn jullie op de hoogte van deze problematiek? En is het niet gek dat wij als Amersfoorters opdraaien voor het afval van mensen buiten onze gemeente? Is er een systeem op komst waarmee beter gecheckt wordt of je wel uit Amersfoort komt?
5. Producenten van verpakkingen
Veelal wordt er qua afval met de vinger gewezen naar de burger. Wij draaien op voor de (extra) kosten voor het verwerken van afval. Terwijl ikzelf als burger ook om sommige zaken niet gevraagd heb. Denk aan kleine producten in veel te grote dozen met dito vulmiddel bij bezorging als pakketje. Denk aan al het plastic om ons groente en fruit, grote verpakkingen met weinig inhoud, dubbele verpakkingen van zowel plastic als karton, etct etc.
Denk ook aan statiegeld op blikjes en plastic flesjes, maar níet op drankkartons, bepaalde dranken in plastic flesjes, etc. Fabrikanten die ineens water in drankkartons gaan verkopen ipv in plastic flesjes om zo het statiegeld te ontwijken. Met tot gevolg dat én het afval slechter te verwerken is én drankkartons zijn toegenomen als zwerfafval.
In hoeverre gaan jullie als burgerraad in actie komen tegen dit soort zaken? Door wellicht ook meer druk te zetten op politiek Den Haag? In hoeverre komen jullie op voor de burger in deze? Die veelal overgeleverd zijn aan dit soort praktijken.
Zo ver mijn input voor nu, mail is al lang zat.
Ik wens jullie veel wijsheid .