Submenu

Pak de bron aan

MAJ Van Hezewijk 24-02-2025
44 keer bekeken 0 reacties

(Op verzoek van Mevrouw Heijnen geplaatst door de redactie: Wat niet werkt: burgers meer laten betalen. Dit is al o.a. in Spakenburg gedaan en weer teruggedraaid. De reden, mensen gooide het vuil dan elders neer om zo kosten te besparen. Ga voor een lange termijn aanpak en pak de bron aan.

Mijn Idee over minder afval in Amersfoort

Wat niet werkt: burgers meer laten betalen. Dit is al o.a. in Spakenburg gedaan en weer teruggedraaid. De reden, mensen gooide het vuil dan elders neer om zo kosten te besparen.

Daarnaast krijgt de burger extra kosten bovenop het dure leven en de afvalstoffen heffing die wij al betalen waardoor men de hakken in het zand gaat zetten en andere creatieve oplossingen zoekt om het vuil kwijt te raken. Opties als tabak, alcohol, benzine duurder maken of het betalen voor plastic hebben ook niet geholpen aan minder gebruik hiervan.

Lange termijn aanpak werkt naar mijn idee beter. Hierbij maak je de burger bewuster met informatie en word er niets door de ‘strot ’geduwd wat voelt als de volgende verplichting.

Naar mijn idee moet je kijken naar waar het vuil vandaan komt, de burger is het laatste station. Grote bedrijven produceren bergen spullen(H&M enz.), veel kleding, veel goedkope spullen uit China( Sowlow, Action, Flying Tiger enz). Dit alles moet ook verkocht worden waardoor er reclameblaadjes door de deur komen, nieuwsbrieven verzonden, influencers ingezet worden om de nieuwe kleding te showen, black Friday, voor elke feestdag bergen eten en troep te koop aanbieden. Overal waar je komt zie je reclame. Producten worden ook zo gemaakt dat ze het na een tijdje niet meer doen(Apple) en vernieuwd moeten worden. Burgers worden beïnvloed hierdoor en kopen de spullen of krijgen ze gratis ergens bij als ze een product kopen.

Dus

  • kosten dan duurder maken voor de commerciële bedrijven. Als wij een pakket bestellen dan is het goedkoper om teruggestuurde kleding weg te gooien i.p.v. opnieuw te verkopen, dat moet duurder worden.
  • geen reclameblaadjes, flyers meer toestaan, scheelt impuls aankopen en papier. De Nee/nee sticker naar iedereen opsturen.
  • op scholen al beginnen met kinderen te informeren over hoeveel vuilnis er is, hoe dat verwerkt word en hoe het soms/vaak in derde wereld landen op de grote hoop beland. Ze bewust maken van alle spullen die ze willen hebben(netflix docu bekijken). Dagje mee laten lopen bij de vuilverwerking. Leren spullen te herstellen en koken zonder pakjes en zakjes.
  • Reclame gaan maken(online en op de digitale borden langs de weg) waar de volwassenen ook zien wat er met alle spullen gebeurd om ze bewust te maken van ons koopgedrag.
  • Plastic verbieden in Amersfoort, geen plastic tasjes meer of bakjes enz. in de winkels. Nu kan je niet zeggen ik wil geen plastic om mijn fruit heen of bij mijn patatje, als we het verbieden dan zijn we er vanaf en ook van de kosten die we voor plastic betalen sinds die regel is ingegaan.
  • Supermarkten verkopen alles verpakt, als consument valt hier niet omheen te gaan dus kom je met vlees, groente en fruit in verpakkingen terug. Wellicht supermarken dit laten verbieden of meer de mogelijkheid geven om verpakkingvrij te kopen. Dus meer winkels beschikbaar stellen waar dit kan en dan wel voor een redelijke prijs, want nu is dit ook mogelijk maar je bent wel 3x zo duur uit dus is niet voor iedereen te doen. Dus meer de groenteboer slager enz. van vroeger terug.
  • Mensen die het willen zaadjes versturen om zelf kruiden in de tuin/balkon te laten groeien, hierdoor kunnen we die kruiden gebruiken i.p.v. de plastic bakjes voor 3 euro met 2 takjes rozemarijn enz.
  • Meer de schoenmaker, kledingreparateur e.d. promoten, mensen bewust maken dat de hakken en zolen gemaakt kunnen worden en dat gaatjes in kleding gemaakt kan worden, desnoods hier lessen in geven zodat men het zelf kan.
  • Mensen meer informeren dat je met verse groente e.d. lekker kan koken en dus niet de kant en klare pakketten uit de super nodig hebt, kookclubjes oprichten enz. Dit maakt de burger ook gezonder, scheelt weer medicijngebruik en zorgkosten.
  • Plekken creëren of een goede site met informatie waar je spullen naar toe kan brengen. We hebben de kastjes langs de weg waar boeken in gedaan kunnen worden, online kleding verkopen enz. 1 goede plek waar al deze info staat zou mooi zijn. Ook in geval van overlijden bijvoorbeeld, waar kunnen goede spullen naartoe gebracht worden voor een 2e kans.
  • Meer markten of plek op de weekmarkt creëren waar de burger een kraampje krijgt/huurt om zijn spullen te verkopen
  • Er zijn creatieve mensen, vaak ook vluchtelingen, die met een naaimachine overweg kunnen, wellicht een plek voor hun maken zodat ze met rest kleding nieuwe kleding, tassen, knuffelberen enz. kunnen maken.
  • Het pasje bij de prullenbakken afschaffen, het doel is iig vuil in de prullenbak kunnen doen, dit lukt niet als je pasje kwijt is of de prullenbak geblokkeerd is.
  • 1x per week het grofvuil gewoon laten langskomen in wijken zodat het van de straat af is en niet overal ligt.
  • 1x per maand zakken verstrekken waarin mensen goede kleding, schoenen enz. kunnen stoppen welke voor diverse instanties bestemd zijn zoals kringloop, kledingbank, weggeefwinkel, 2e handskleding plekken, kleding voor vluchtelingen enz. (Dit omdat niet iedereen een auto heeft om het ergens te brengen of doordeweeks tijd heeft)
  • Minder (goedkope) winkels in Amersfoort toelaten
  • Voor de Kruiskamp: duidelijk maken aan bepaalde bezoekers dat de wijk geen vuilnisstort is, dus geen autobanden, kussen, dozen, koffiebekertjes, fastfood voedselzakken enz. dumpen, heel de omgeving van het Neptunusplein is een bende wat elke week weer door vrijwilligers word opgeruimd maar dit kan niet de bedoeling zijn, bezoekers moeten weten dat dit een wijk is waar mensen wonen, kinderen spelen enz. en niet een vuilnisbelt. Dus borden plaatsen in alle talen dat vuil dumpen niet toegestaan is. Als dat niet helpt het verbod in dozen verkopen invoeren, dan valt er ook geen doos meer op straat te gooien.
  • Uitleggen hoe het werkt dat wij afval scheiden en dat er in de krant staat dat vuil uit andere Europese landen ongescheiden naar Nederland komt om hier te verwerken.. waarom zouden wij dan ons afval scheiden.
  • Mensen belonen voor goed gedrag. Door mensen te laten betalen per vuilniszak plus afvalheffing laten betalen is het meer afstraffen, de mensen met een ruime portemonnee blijven dan toch wel vuil creëren en degene met een kleine portemonnee betalen zich scheel en gaan andere oplossingen zoeken door dumpen. Ik ben voor de lange termijn aanpak, dus de jeugd alvast het e.e.a. leren, oudere veel leren en informeren en dan zal het in de toekomst beter gaan. Maar de echte aanpak zit hem bij de grote bedrijven en daar kan Amersfoort niet veel aan veranderen.
  • Pluktuinen creëren zodat men zelf een bosje bloemen op tafel kan zetten ipv deze koopt in de winkel.
  • Tips geven over schoonmaakmiddel zelf maken met azijn, kruiden zelf kopen of in zakjes verkopen zodat de bestaande potjes gevuld kunnen worden.
  • Zorgen dat iedereen een leuke mooie grote boodschappentas heeft die makkelijk mee te nemen is zodat we geen tasjes in de winkel kopen
  • Mensen leren welke producten je kan invriezen zodat we minder weggooien. Dit zijn ook goede tips voor mensen welke willen besparen of krap bij kas zitten want bespaard geld.
  • Meer fruitbomen/struiken planten, zie vaak mensen met bakjes lopen om besjes te plukken, die delen op een site zodat mensen weten waar ze staan
  • Eierautomaat in de stad zodat je zelf je oude eierdoos kan vullen
  • Thee kan je ook los kopen en gebruiken met een theeei dat scheelt theezakjes en doosjes
  • Laat kapotte printers, telefoons enz ophalen, dan kan een school ze gebruiken om te herstellen en weer doorverkopen
  • Plekken in wijken creëren zoals een lege garage box waar mensen gratis spullen kunnen halen en brengen. Wij hadden in de kruiskamp ook een weggeefwinkel in een woonhuis die voor iedereen bereikbaar was
  • Promoot zeepblokken ipv handzeep en shampoo potjes
  • Stekkastje maken waar mensen stekjes in kunnen zetten en kunnen halen voor planten in de tuin/huis.

Alles word onder de noemer beter voor het milieu gedaan en dat het klimaat slechter wordt, de meeste mensen worden hier wat moe van, dus het creeren van minder vuil zou niet weer met die instelling er door gedrukt moeten worden. 

We hebben allemaal een pasje voor de prullenbak waarbij de gemeente kan inzien hoeveel vuil iedere bewoner weggooit. Het zou dan ook goed zijn naar elk huishouden een brief te sturen met vorig jaar heb je zoveel vuil in de bakken gegooid. Op dat moment is de burger er bewust van. Net als met de gas water electra rekening welke we kunnen inzien en minder kunnen gebruiken zodat het kosten bespaard, want dat is de grootste reden dat de mensen minder gebruiken. 

Dus eerst iedereen bewust maken van hoeveel gooi je weg en dan kan de burger zelf beslissen of ze minder willen weggooien. Als het het jaar daarop dan minder is is de uitdaging geslaagd. Wel dient hier wat tegenover te staan dus minder afvalstoffen heffing betalen of iets anders wat je terug krijgt voor de goede daden. 

Daarnaast dient de gemeente ook zelf het goede voorbeeld te geven, een nieuw gemeentehuis terwijl de oude nog functioneert, alle bushokjes vervangen voor duurzame hokjes, prullenbakken vervangen zonder dat daar afvalscheiding in mogelijk is, lantaarnpalen vervangen enz. De gemeente laat zo ook zien dat spullen die nog functioneren vervangen worden, waar gaan de oude spullen heen?

Ook niet alleen aan Amersfoort denken, de grondstoffen voor de elektrische fiets, scooter, auto en zonnepanelen komen uit andere landen die leeggehaald worden en wat als al deze accu’s niet meer werken, waar worden deze spullen dan weer gedumpt? Wat gebeurd er over 20 jr als de zonnepanelen niet meer werken? Duurzaam zijn en minder vuil maken betekend ook zuinig zijn op je spullen, goed onderhouden en pas weg doen als het af is en niet meer functioneert.

 

Cookie-instellingen