Met de Nota Evenementenbeleid 2023 biedt Amersfoort een vitaal evenementenbeleid voor de stad met hierin aandacht voor een goede spreiding van evenementen over de stad, veiligheid, duurzaamheid, inclusiviteit en een balans in levendigheid en leefbaarheid.
Met het geluidsbeleid voor evenementen stelt de gemeente Amersfoort de spelregels vast voor versterkt geluid bij evenementen met als doel inwoners te beschermen tegen ‘onduldbare hinder’ terwijl voldoende ruimte voor evenementen beschikbaar blijft. Met de actualisatie van het geluidsbeleid voor evenementen kijken we waar we verbeteringen en nieuwe inzichten kunnen toepassen.
Geluidbeleid
Op basis van een uitgevoerde inventarisatie onderzoeken we de volgende aspecten:
- Locatie specifieke geluidsregels opstellen.
- Aanpassen geluid categorieën inclusief eindtijden.
- De norm voor het maximale verschil tussen dB(A) en dB(C) actualiseren.
- Bij normstelling geluidsbelasting op woningen, binnenwaarde meewegen.
- Preventie gehoorschade.
- Hinder voor dieren.
Tijdens de bijeenkomst voor evenementenorganisatoren van 24 maart is hierop een toelichting gegeven.
Aandachtspunten geluidbeleid
Bijeenkomst evenementenorganisatoren, De Dissel 24 maart
Tijdens de bijeenkomst zijn de volgende aandachtspunten genoemd:
- Naast Disselplein ook de Hoiberg meenemen.
Antwoord: Hier zullen we rekening mee houden.
- Wordt er daadwerkelijk in de woning gemeten in de binnenstad (enkel glas), is er 1 norm per locatie?
Antwoord: We werken voor de actualisatie van het geluidbeleid met normen op referentiepunten, we gaan niet in een woning meten tijdens evenementen. Dit is wel een mogelijkheid als er sprake is van klachten. De binnenwaarde heeft een norm van 50dB, als wij kijken naar recente rechtelijke uitspraken is dit een landelijk aanvaardbare norm.
- Eindtijd zondag 19:00 uur.
Antwoord: Wordt meegenomen in het onderzoek en vervolgens wordt er een afweging gemaakt of verruiming mogelijk is.
- Kennisgeving incidentele festiviteit (KIF).
Antwoord: Het geluid voor evenementen heeft betrekking op evenementen in de openbare ruimte. Een kennisgeving incidentele activiteit (KIF) kan aangevraagd worden voor verruiming van geluid (eindtijden) als er activiteiten zijn bij horeca, culturele – of sportinstellingen t.o.v. de exploitatievergunning. De vraag/ verzoek tot verruiming is bij ons bekend maar past niet binnen de actualisatie van het geluidbeleid.
- Wordt er per evenement ook naar genre/ type muziek gekeken?
Antwoord: De geluidgrenswaarden willen we laten aansluiten bij het karakter van het evenement en type muziek.
- Bij nieuwe inwoners nabij een locatie in de binnenstad, voorbeeld nemen aan Berlijn; kom je hier wonen dan ga je akkoord met geluid.
Antwoord: De optie nemen we mee in het onderzoek.
- Is de politie op de hoogte van kleine evenementen met vergunningen?
Antwoord; ja wekelijks wordt een planning van meldingen, kleine en grote evenementen gedeeld met de hulpdiensten.
Norm maximaal verschil tussen dB(A) en dB(C)
De norm voor het maximale verschil tussen dB(A) en dB(C) is slecht uitvoerbaar bij muziekfestivals voor zowel organisatoren als handhaving.
Dit komt de kwaliteit van de geluidsbeleving niet ten goede. Daarom willen we kijken naar een nieuwe norm, waarover we met organisatoren, geluidstechnici en de RUD in gesprek gaan.
Indien Ja:
Proces
Gedurende het onderzoek vragen we regelmatig om input en feedback vanuit de evenementenorganisatoren. Dit kan zijn bij een live bijeenkomst of via deze Met Amersfoort pagina. Vragen of opmerkingen kan je ook aan ons doorgeven via evenementen@amersfoort.nl.
We streven ernaar dat het geactualiseerde beleid in kan gaan per 1 januari 2026. Daarvoor is het nodig om voor de zomer (juni) en daarna (september) weer een bijeenkomst te plannen over dit onderwerp. Wij begrijpen dat je als organisator dan midden in het evenementenseizoen zit en stellen je bereidheid om hier tijd aan te besteden op prijs.